“Wanneer welkom heten en afscheid nemen samen komen”
KRACHTVROUW- Miskraambegeleiding & begeleiding na verlies verder in je zwangerschap.
Begeleiding voor de vrouw na:
- een miskraam
- herhaalde miskramen
- het verlies van een kindje later in de zwangerschap (stilgeboorte)
- een afgebroken zwangerschap/ abortus
Het verliezen van een kindje tijdens de zwangerschap of rond de bevalling is een ingrijpende gebeurtenis.
De eerste impact van verlies uit zich vaak in zichtbare emoties. Verdiet, ongeloof, maar ook boosheid wanhoop, neerslachtigheid, angst & onzekerheid, schuldgevoelens & eenzaamheid komen vaak voor.
Als die eerste emoties voorbij zijn, dan wordt de impact ook op andere vlakken van het leven voelbaar.
Merk jij dat:
- Je het vertrouwen in je lichaam kwijt bent geraakt?
- Je onzeker of angstig bent (geworden)?
- Je interesses of activiteiten veranderd / verminderd zijn?
- Je emoties, activiteiten of mensen bent gaan vermijden?
- Je vermoeid bent en je energie maar niet terugkomt?
- Je blijft piekeren?
- Je partner er heel anders mee omgaat dan jij? Dat het jullie niet (goed) lukt om er samen over te praten en gevoelens met elkaar te delen?
Dan ben ik er voor je.
Als coach wil ik jou een veilige ruimte bieden om al je gevoelens te delen en neem ik uitgebreid de tijd voor jouw verlies ervaring.
Miskraam of verlies verder in je zwangerschap – Want wat als het anders loopt?
Je hebt een positieve zwangerschapstest in handen en jullie zijn dol gelukkig. Jullie wachten vol spanning op de eerste of misschien later op de tweede echo. En dan gaat het mis…. er is geen kloppend hartje meer.
Verstandelijk gezien kan je begrijpen wat er is gebeurd, maar emotioneel voel je je heel anders. Je voelt hier juist veel emoties bij. Je voelt verdriet of teleurstelling dat deze zwangerschap in een verliesgeboorte is geeindigd. Omdat je droomde van een gezin met één of meerdere kindjes. Omdat je het gevoel hebt dat je lichaam je in de steek heeft gelaten. Omdat jullie al zo lang op dit kindje gewacht hebben en het zo graag wilden. Misschien was er sprake van ziekte of andere complicaties of is er een totaal andere reden.
Wat er ook is voorgevallen – het is belangrijk om jouw ervaring te verwerken. Opgekropte gevoelens rondom het verlies kunnen je (fysieke en emotionele) herstel in de weg staan, als ze niet geuit én erkend worden.
Vaak is er weinig tot geen ruimte voor jouw verlies. Je oogt lichamelijk gezond, je pakt je werk en dagelijkse bezigheden weer zo snel mogelijk op en je kunt in ieder geval zwanger raken. Daarmee wordt het boek van het verlies van de zwangerschap voor je zorgverleners en je persoonlijke omgeving gesloten.
Voor jou kan dit alleen helemaal anders voelen. Een kindje verliezen, zorgt voor een verschuiving op identiteitsniveau.
Je bent moeder, ook als je kind niet op schoot zit.
Als coach wil ik jou een veilige ruimte bieden
om al je gevoelens te delen
en neem ik de tijd voor jouw verlies ervaring.
De schatting is dat een op de tien zwangerschappen eindigt in een verlies van de zwangerschap. Deze schatting betekend dat een op de vier vrouwen in haar leven een of meer verlieservaringen meemaakt. Een verdrietige constatering, maar ook een gegeven dat je er niet alleen in bent en het al zeker niet alleen hoeft te doen. Je mag om hulp vragen wanneer je opmerkt er last van te hebben.
Niet (of onvoldoende) rouwen om een verlieservaring, kan namelijk tot een trauma leiden. Uit onderzoek blijkt dat 38% van de vrouwen met een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap na drie maanden symptomen heeft van een Post Traumatische Stress Stoornis. ( Farren e.a., 2016)
Weet dat begeleiding en ondersteuning die je als vrouw krijgt in de eerste dagen of weken na het verlies van de zwangerschap of de zwangerschapsafbreking, de basis kan leggen voor een goede emotionele verinnerlijking van deze ervaring.
Weet dat je het verlies niet hoeft te verwerken en dat verdriet na verlies soms niet overgaat. Verwerken impliceert namelijk dat iets voorbij of weg is en dat is het juist niet. Het mag er juist zijn, ruimte krijgen en blijven. Je kan leren er me om te gaan, er misschien me te leren leven. Meer kan je niet doen: je werkt er aan en je probeert je er me te verzoenen. Het verlies verweven in je leven.
Weet dat rouwen iets is dat een mens niet alleen kan, maar dat samen met anderen moet gebeuren.
Het verlies van een zwangerschap kan impact hebben op allerlei aspecten van het leven. Fysiek zijn vrouwen er vaak best snel weer bovenop. Emotioneel duurt het meestal langer. Bij meer dan de helft van de vrouwen duurt het minstens een jaar, voordat het verlies is geaccepteerd en een plekje heeft gekregen. ( van Buuren e.a., 1993)
Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt.
Welke impact kan een miskraam hebben?
In de eerste 16 weken van de zwangerschap noemen we het verliezen van je kindje een miskraam.
De eerste impact van een miskraam uit zich vaak in zichtbare emoties. Verdriet, ongeloof, boosheid. Maar ook wanhoop, neerslachtigheid, angst & onzekerheid, schuldgevoelens & eenzaamheid hoor ik vaak terug.
Als die eerste emoties voorbij zijn, dan wordt de impact ook op andere vlakken van het leven voelbaar.
- Merk je dat je het vertrouwen in je lichaam kwijt bent en onzeker bent (geworden)?
- Merk je dat je gesprekken of activiteiten in relaties veranderd zijn? Dat je activiteiten of mensen bent gaan vermijden?
- Dat je energie niet terugkomt?
- Of dat je maar blijft piekeren?
- Merk je dat je partner er heel anders me omgaat dan jij? Dat het jullie niet (voldoende) lukt om er samen over te praten en gevoelens met elkaar te delen?
Zoek dan hulp om het verlies van je zwangerschap te verwerken.
Deze “Verlies bij zwangerschap” coaching is:
- Veilig, volledig maatwerk en alleen jij bepaalt wat er besproken wordt
- Door en voor vrouwen ontwikkeld
- Effectief vanwege de holistische benadering (zacht, vriendelijk en persoonlijk)
- Gericht op herstel van de gezondheid van jou als vrouw
- Uniek als het gaat om wetenschappelijke onderbouwing
- De coaching legt de focus op minder stress ervaren door de emotionele vaardigheden te vergroten
Jouw verhaal
Het schrijven en vertellen van jouw verhaal laat jou je eigen diepere lagen aanraken.
Vaak vermijden we pijnlijke onderwerpen en blijven we er alleen mee worstelen, waardoor ze onopgelost of zelfs erger worden. Dit kan een negatieve invloed op je gezondheid hebben. Om deze reden wordt coaching geadviseerd.
Stap voor stap zullen we samen stilstaan bij jouw verlies ervaring.
Het schrijven en/of vertellen van jouw verhaal laat jou je eigen diepere lagen aanraken en geeft ruimte om te helen. Jij bepaalt wat er besproken wordt.
De coaching sessies vinden bij mij in de praktijkruimte of, wanneer jij dat prettiger vindt, bij jou thuis plaats.
Inhoud coachingstraject:
(Telefonisch) Kennis maken
5 Coachingsessies van +/- 1 uur.
Contact via mail en WhatsApp gedurende het traject
€ 599,- (incl. BTW) per 1-1-2024
Betalen in termijnen is mogelijk.
Extra of Losse Individuele Coachingsessie € 120,- (incl. BTW)
* Veel werkgevers betalen deels of geheel me aan coaching wanneer je kunt aantonen dat deze coaching bijdraagt aan jouw persoonlijke ontwikkeling, verkorting of voorkomen van ziekteverzuim en/of re-integratie.
Nazorg: je kunt mij altijd laagdrempelig benaderen mocht je nog vragen hebben
Deze unieke coaching richt zich op jou:
“Je leert om de werkelijkheid van het verlies onder ogen te zien.”
Het schrijven en vertellen van jouw verhaal laat jou je eigen diepere lagen aanraken. Vaak vermijden we pijnlijke onderwerpen en blijven we er alleen mee worstelen, waardoor ze onopgelost of zelfs erger worden. Dit kan een negatieve invloed op je gezondheid hebben. De confrontatie aangaan door de werkelijkheid van het verlies onder ogen te zien, is de eerste stap in het rouwproces.
“Je leert om de pijn van het verlies te ervaren. Jouw gevoelens en behoeften te herkennen en te verwoorden, zodat je in contact komt met je intuïtie en gevoelsleven.”
Het lukt je beter intern woorden te geven aan je emoties en gevoelens, je ervaart meer grip op je eigen emoties en dat je hier zelf invloed op hebt: het lukt je om in contact te komen met je kwetsbare kant, te ervaren dat alle emoties er mogen zijn en de pijn te doorvoelen.
“Je leert je aan te passen aan de nieuwe situatie na het verlies.”
Je komt bij jouw bron van kracht en pakt de regie over je gevoel en leven terug. Je ervaart meer rust rondom het verlies.
“Je leert om de band met jullie kindje te bewaren in jullie herinnering en om opnieuw te kunnen genieten.”
Je hebt weer energie en voelt je levend. Je maakt jezelf belangrijk. Je hebt weer energie voor je werk & sociale contacten. Met als resultaat: innerlijke rust en levensvreugde. Je kijkt met meer positieve energie en vertrouwen naar de toekomst en een (eventuele) nieuwe zwangerschap.
De privacyverklaring lees je hier.
Heb je een wens of vraag?
Neem gerust contact met mij op,
dan kijken we wat ik voor je kan betekenen!